Vanaf nu is PHP 7.0 officieel niet meer ondersteund. Dat wil zeggen dat je weer aan de bak mag. Of moet. Of dat je ons aan het werk zet, dat mag ook.

Jouw server is oud, traag en onveilig.

Niet leuk om te horen, toch? Ik begrijp heel goed dat zo’n binnenkomer best hard aan kan komen. Want als je als webhoster van welke schaal dan ook een ding niet wil horen, is het wel dat websites traag zijn, technieken antiek en veiligheid ver te zoeken.

Dat zijn dan ook precies de drie redenen waarom je je server moet gaan updaten. En je websites ook trouwens. Dat hoort er bij.

Onveilig

Ik doe niet aan ‘lest best’. Kwestie van prioriteiten stellen en dit is er zo eentje van. Een server hoort veilig te zijn. Dan heb ik het niet eens over een SSL-certificaat voor de mailserver of een firewall voor buitenlandse IP-adressen, maar gewoon over het gebruiken van oude versies.

Afgelopen maandag (3 december 2018) viel er weer een versie van PHP uit de gratie. 7.0 is niet meer. Tijd om te upgraden dus, als je dat nog niet gedaan hebt. Want vanaf nu worden er geen updates of patches meer uitgebracht voor deze branch van de populaire scripttaal.

Als je dan toch bezig bent, let dan ook meteen even op of je PHP 5.6 nog draait. Support hierop vervalt eind dit jaar en dan kun je maar beter goed zitten. Advies is dan ook om over te stappen op PHP 7.2, die wordt in ieder geval nog ondersteund tot eind 2020.

Snelheid

“Mijn website is echt niet vooruit te branden. Kunnen jullie daar wat aan doen?”

Het is een vraag die we regelmatig krijgen. Kijk, we verkopen natuurlijk graag updates naar superdeluxe servers met gigabytes aan RAM en tientallen processoren, maar vaak is dat niet nodig. Een up-to-date server doet al veel. Het verschil tussen PHP 5.6 en 7.2 in snelheid is aanzienlijk. Zo kwamen we in ons artikel over de shared hosting upgrades tot de volgende conclusie: WordPress kan tot drie keer meer aanvragen per seconden afhandelen op PHP 7.2 dan op PHP 5.6.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je de website zelf ook nog mee moet hebben. Als je zevenendertig plug-ins in je WordPress-portfolio hebt staan, gaat je site nooit snel zijn. Dan kun je nog die vlammende server hebben, maar als je dan geen caching-plug-in of module gebruikt, haken wij ook af.

Maar feit blijft wel dat nieuwe, up-to-date versies van belangrijke onderdelen zoals PHP, MySQL en Apache een hele hoop kunnen schelen. Beter omgaan met geheugengebruik en sneller dingen uit kunnen rekenen betekenen minder belasting op de hardware.

Dat geldt trouwens ook voor het besturingssysteem. CentOS 5 kan echt niet meer.

Oud

“Ik heb de harde schijf van mijn oude computer vervangen door een SSD. Nu loopt-ie weer als een zonnetje!”

Klinkt bekend, toch? Inderdaad. Zet er wat nieuwe hardware in (met name: snellere) en je merkt het verschil.

Bij een server is dat niet anders. Draai je nog op een SATA of SAS server (de meeste Basic VPSsen en oudere types Premium) is dit misschien dan ook het moment om eens even kritisch te kijken naar de hardware. In combinatie met een upgrade van besturingssysteem kan een nieuwe VPS op SSD wonderen doen.

Drie, twee, een… ACTIE!

Dus, wat ga je doen? Eerst maar eens controleren welke versies je gebruikt. Kijk dan vooral naar PHP en je besturingssysteem (meestal CentOS).

Zit je al op CentOS 6 of 7 en draai je al met PHP 7.1 of 7.2? Dan zit je safe. Natuurlijk, even de laatste updates uitrollen kan nooit kwaad, maar je zit in ieder geval niet op hete kolen.

Anders wordt het als de server nog draait op CentOS 5 of je websites gebruik maken van PHP 5 (ongeacht welke versie) of 7.0. Neem dan even contact op met mijn collega’s van de technische dienst om een upgradepad te gaan opstellen. Je zorgt er dan natuurlijk zelf voor dat je website ook geschikt zijn voor die nieuwe versies (dus geen Joomla 1.5 of WordPress 3 meer alstublieft dankuwel). Wij regelen dan het gedeelte PHP- en OS-upgrade wel.

Soms is upgraden trouwens niet mogelijk, bijvoorbeeld bij een overstap van CentOS 5 (of 6) naar 7. Dan krijg je een nieuwe server van ons en kun je je websites overzetten of doen wij dat in een keer voor je. Dat is dan ook het moment om een andere server te overwegen. Bijvoorbeeld zo’n lekker snelle SSD VPS.

Dus, daar heb je het. Drie redenen om aan de slag te gaan. Klaar voor de start?

Dit artikel is geplaatst op 06 december 2018. Het kost je ongeveer 4 minuten om het te lezen.